Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení změn koncentrace hliníku v odvaru a digestátu Hibiscus sabdariffa
Binderová, Denisa ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývala charakterizací obsahu hliníku v odvaru a digestátu ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa), jehož sušené části jsou často používány pro přípravu jednodruhových i směsných bylinných či ovocných čajů po celém světě. Tento prvek je totiž při nadměrné expozici vůči lidskému organismu toxický. Množství hliníku, které lidský trávicí trakt s určitou potravinářskou matricí přijme a je schopen vstřebat, závisí na mnoha faktorech, například na formě přítomného prvku, fyzikálně-chemických vlastnostech potraviny a v neposlední řadě také na jejich společném chování v lidské gastrointestinální soustavě. Koncentrace hliníku v samotné sušené rostlinné matrici ibišku súdánského je dána mimo jiné schopností rostliny akumulovat v půdě přítomný prvek a vytvářet ve svých pletivech komplexy, díky kterým se chrání před jeho toxicitou. V praktické části bakalářské práce proběhlo stanovení množství hliníku v sušené rostlinné matrici 8 čajů z ibiškového květu, jejich nálevu a digestátu emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Tráveniny odvarů byly připraveny podle aktuální verze statického in vitro gastrointestinálního modelu Infogest Working Group. Bylo zjištěno, že obsah prvku v rostlinné matrici nebyl ovlivněn (p < 0,05) způsobem zemědělské produkce (konvenční × ekologické) ani zemí původu. Ze sušeného ibiškového květu pak přešlo do jeho odvaru pouze průměrně 5 % původního množství hliníku, jež nebylo (p < 0,05) přímo úměrné výchozímu obsahu. Po průchodu nálevů simulovaným trávicím procesem byl zaznamenán statisticky významný (p > 0,05) nárůst koncentrace prvku. Pozorované zvýšení obsahu hliníku bylo pravděpodobně způsobeno kyselým pH žaludeční fáze trávení, díky kterému přešel prvek do dobře rozpustných a tím lépe vstřebatelných forem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.